Hoopers är en aktivitet för alla typer av hundar och människor. Hoopers, även känd som Hoopers-Agility eller NADAC Hoppers, är en sport från USA. Denna hundsport är fortfarande är relativt ung i Sverige men får långsamt men säkert fler och fler utövare. Nu finns Hoopers-kurser på de flesta hundklubbar som alternativ.

Ex Amino’s Just Belive In Karma (Jiddra) med föraren Yvonne Nordén

Hoopers är en hundsport där målet är att klara av en hinderbana bestående av så kallade hoops (bågar), tunnlar, tunnor och staket utan fel. Ett smidigt samarbete mellan dig och din hund och en hög grad av skicklighet är de viktigaste grunden för denna aktivitet.

Hoopers passar alla hundar för ålder eller storlek är nästan irrelevant. Förutsättningen är dock att din älskling gärna samarbetar. Det är också lämpligt för hundar som inte får hoppa på grund av fysiska begränsningar så detta kan tilltala den äldre hunden. Du som person behöver inte heller vara en supersnabb friidrottare eftersom din roll är att vara stilla och visa/dirigera från en bestämd plats.

Hoopers består av en bana som hunden måste gå igenom i en viss ordning. Till skillnad från Agility behöver hunden inte hoppa på en Hoopers-bana. Banan består av hoops (bågar), tunnlar, tunnor och staket (grindar). Ordningen, avståndet och antalet hinder beror på klassen som ni startar i.Man bygger banorna med flytande mjuka linjer utan skarpa svängar eller vridningar vilket är skonsamt för hunden.

En stor egenhet är att du som hundförare INTE springer. Du tar din hund till start i början och går sedan in i sitt utsedda dirigeringsområde, som inte får lämnas under tiden hunden springer på banan. Hunden guidas på distans med endast kroppsspråk, och kommandon och ljud.

Vill man veta mer om denna fantastiska aktivitet kan man kolla in https://www.svenskahoopersklubben.se/ eller din lokala hundklubb om utbud i kurser.