PERSONLIGHET OCH KARAKTÄR

Eurasier är en av de nyare raserna i Sverige, den första registrerades 1994.

Den är framavlad för att vara en idealisk familjehund med ett lugnt och trevligt sätt för att passa bra in i alla vardagliga situationer. Det är en medelstor spetshund, harmonisk byggd för att vara vacker och tilltalande, med tjock underull och en pälslängd där man skall ana kroppens konturer.

Alla färger utom vitt, vitfläckigt och leverbrun är tillåtet. Tungan kan vara rosa, blå eller blåfläckig.

Eurasier har inga stora krav på motion och sysselsättning utan det viktiga är att den får vara med sin familj på allt.

Kön

Höjd

Vikt

Hanhund

52-60 cm

23-32 kg

Tik

48-56 cm

18-26 kg

 
EGENSKAPER
Eurasier är en självsäker, lugn hund med en hög retningströskel. Den är vaksam och uppmärksam utan att vara skällig. Den har en utpräglad bundenhet till sin familj och kan vara reserverad mot främlingar. Detta innebär att hunden kan backa och inte genast vilja ta kontakt men den får däremot inte vara nervös, aggressiv eller extremt misstänksam. Genom att låta den som valp träffa olika människor och miljöer håller man tillbaka denna egenskap och får oftast en öppen och tillgänglig hund.

Eurasiern har ingen utpräglad jaktinstinkt. Den är ingen vakthund men är en utmärkt varnare då den är mycket uppmärksam utan att vara skällig. Eurasier har mycket lätt för att lära men den är inte någon brukshund. En eurasier behöver nära kontakt med sin familj och förstående och konsekvent träning. Med sin robusta hälsa och sitt okomplicerade sätt, sin anpassningsförmåga och sin trofasthet är den en värdefull familjemedlem.
 
VÅRD OCH SKÖTSEL
En eurasierpäls kräver ingen större omvårdnad, gärna en genomborstning någon gång i veckan. Pälsen tovar inte, men den fäller ur hela sin underull en eller ett par gånger om året.

Badas efter behov, ett par gånger om året.