Freestyle kan beskrivas som kreativ lydnad till musik. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

I hundsporten freestyle är det show, kreativitet och glädje som är i fokus. Föraren ges möjlighet att visa fritt utformade lydnadsprogram till musik. Genom att träna freestyle med sin hund skapas ett bra samarbete mellan dig och din hund samtidigt som ni har roligt tillsammans. Det finns två grenar i freestyle, freestyle och heelwork to music (HTM). Skillnaden mellan dem är att man i freestyle i stort sett helt väljer rörelser fritt medan man i HTM har tio fasta fotpositioner som programmet ska vara uppbyggt kring. I båda grenarna finns det stort utrymme för att vara kreativ och skapa en show med sin egen prägel på.

Historia

2007 blev freestyle en officiell hundsport i Sverige, 2011 blev heelwork to music en oficiell tävlingsgren. Båda grenarna är i dag mycket populära att både träna och tävla i.

Tävla i freestyle

På tävling bedöms ekipagens program utifrån tre kategorier: precision och samarbete, innehåll samt tolkning av musik. Alla hundar som fyllt 12 månader är välkomna att delta. Ekipagen tävlar i olika tre olika klasser där kraven på programmet ökar med varje klass. För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKK:s organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK. (SKK.se)

Vill du veta mer

Det är Svenska Hundfreestyleklubben, SFHK, som är huvudman för reglerna som sorterar inom SKK:s prov- och tävlingskommittés övergripande ansvar. Besök gärna SFHKs webbplats för mer information om freestyle: http://shfk.se

På bilderna nedan ser man Ex Amino’s Enchanted By The Rainbow, ”Zamina”, som tävlar freestyle. Ägaren är Yvonne Nordén.

Zamina ska, som en del i programmet, låtsas lukta på blomman.
Zamina visar upp sin tass mot matte Yvonne på avstånd.